31. maaliskuuta 2012

Lisää hyppytekniikkaa

Viime viikon olen lataillut juutuubiin hyppyseminaari-videoita...hidasta hommaa. Jos olisin rikas, ostaisin uuden, nopeamman tietokoneen. Mutku kaikki ylimääräinen menee kisamaksuihin ja koulutuksiin (ja hajonneeseen autoon ja Kelalle ja...), joten tällä on pärjättävä. ;)

Viime viikonloppuna ATT järjesti hyppytekniikan jatkokurssin. Bingley pääsi hyppimään lauantaina, Darcy sunnuntaina. Kuukausi sitten tutustuttiin ensimmäisen kerran hyppytekniikan saloihin peruskurssilla. Kuukausi on ollut lyhyt aika tehdä perusharjoituksia, mutta ollaan yritetty 1(-2) kertaa viikossa tehdä pari harjoitetta kerrallaan. Kuulemma Bingleyn kohdalla onkin jo nähtävissä pientä edistymistä ja hyppääminen oli paremman näköistä kuin kuukausi sitten. :) Toki edelleen saadaan jatkaa "pepputreeniä". Sitä ollaan tehtykin! Bingley on oppinut peruuttamaan aika hienosti, ja nyt kun metsästä on lumet sulaneet, ollaan lisätty vähän haastetta peruuttamiseen. "Meidän" metsä on kallioinen ja mäkinen, joten ollaan käytetty sitä hyödyksi ja lenkkien yhteydessä pakitettu pieniä pätkiä ylä- ja alamäkeen, kiipeilty kaatuneiden puiden päällä ja tehty kaikkea muuta pientä hauskaa ja kehonhallintaa parantavaa. En tiedä kuvittelenko vaan, mutta ihan kuin Bingley olisikin alkanut seistä tasaisemmin molemmilla jaloillaan. Yleensähän sen takajalat sojottaa minne sattuu, mutta nyt se on alkanut useammin jättää ne nätisti suoralle linjalle vartaloon nähden. Tai sitten vaan kuvittelen ja katselen vaaleanpunaisten lasien läpi...sekin on paljon mahdollista. ;)

Edistyminen näkyy jo nyt, ja seuraavaksi saakin ottaa mukaan vauhdista sarjalle tulemisen.

Tämä oli Bingleyn mielestä aika hankalaa. Ensinnäkin se istui itselleen tyypilliseen tyyliin jalat levällään, joten poika pistettiin lähtökarsinaan. Tätä saadaan kuulemma käyttää muissakin harjoitteissa, että oppisi hahmottamaan jalkojaan ja istumaan suoraan. ;) Toiseksi pieni koira ei oikein tiennyt, mitä siltä halutaan. Ja kolmanneksi onhan se taipuminen vähän hankalaa, kun peräpää ei anna riittävästi tukea. Lisäksi Bingleyllä on aika selvästi huomattavissa puoliero eli oikealle taipuminen on aina ollut sille vähän hankalampaa. Ei se niin selkeä ero ole, että sitä radalla juurikaan huomaisi, mutta esimerkiksi kun teen sivuvenytyksiä (seisoessa pää pyllyyn kiinni), niin oikealle puolelle venytettäessä se meinaa aina kellahtaa pyllylleen. Tässäkin harjoituksessa oikealle taipuminen oli selkeästi jäykempää. Mutta siksipä juuri tehokas harjoite, ja ohjeeksi saatiin tehdä tuplasti enemmän oikealle taipumista, jotta sekin kompensoituisi.

Tämäkin oli vähän hankalaa, koska harjoite vaatii hyvää takapään voimaa, hallintaa ja tukea. Ja sitähän Bingleyltä vielä puuttuu. ;) Tosin harjoitus kehittää näitä ominaisuuksia, joten tätäkin saadaan jatkossa tehdä. :)

************

Sunnuntaina oli sitten Darcyn vuoro. Darcyhan ei ollut peruskurssilla, vaan olen tehnyt perusharjoitteita itsekseni sen kanssa. Omiin silmiini Darcyn hyppytekniikka on näyttänyt ihan hyvältä, mutta mielenkiinnolla odotin Ullan kommentteja Darcystakin, koska itse on vielä vaikea nähdä tarkasti kaikkea mitä  nopean suorituksen aikana tapahtuu. Aika lailla oman arvion mukaista palaute kuitenkin oli: se hyppää hyvällä tekniikalla, Ullan mukaan on aina mukava nähdä sheltti, joka hyppää pää alhaalla. :) Se myös käyttää takapäätään hyvin, eikä sen ansiosta ole etupainoinen. Haastavaa Darcylle sen sijaan on itsensä kokoaminen etenkin vauhdissa, mikä näkyy radallakin mm. siinä, että se hyppää käännökset helposti pitkinä. Toki isoin syy tähän on varmasti, että oma ohjaus on myöhässä, mutta silti käännöksiin kokoamista voi koirankin kohdalla harjoitella.

Darcy meni nätisti ja käytti takapäätään hyvin ponnistuksessa. :) Oman liikkeeni se kesti hyvin, mutta haastetta tuli vielä tässä vaiheessa liikaa siitä, että sen lähetti vähän kauempaa sarjalle. Vauhtia tuli lisää, jolloin kokoaminen ei ihan enää onnistunutkaan. Onkohan niin, että radallakin tämä näkyy siten, että jos oma ohjaus on ajoissa, se saa hyvin koottua itsensä käännökseen, mutta jos oma ohjaus on vähänkin myöhässä tai vauhtia enemmän, on sen vielä vaikea saada koottua itseään tarpeeksi...?

No tässä meinasi vähän Darcyn itseluottamus loppua kesken, kunnes siirryin itse etupalkan luokse, jolloin vauhtia tuli sen verran lisää, että sai askeleensa sovitettua hyvin hyppyjen väliin. :) Edelleen kuitenkin meni hyvällä tekniikalla.

Darcy tajusi harjoitteen idean nopeammin kuin Bingley, mutta Ullan sanoin: "taipua se ei vielä osaa". :D Hyvä harjoitus kuitenkin...tai nimenomaan juuri sen takia.

On hän taitava. <3  Käyttää takapäätään ponnistaessa ja hyppää muutenkin hyvin.

Ullan mukaan tässä vaiheessa Darcylle parhaat harjoitukset ovat set point, perussarja, tasaokseri lyhyellä etäisyydellä sekä taipuminen.
 
************
 
On ollut tosi mielenkiintoista tutustua hyppytekniikan maailmaan. Ja uskon että näistä harjoitteista on kyllä hyötyä, vaikkei kummankaan pojan tekniikassa mitään isompaa ongelmaa olekaan eikä rimoja lentele kisoissa tms. Peruskurssin teoriaosuudella Ulla kertoi laskeneensa, että keskimääräisesti harjoitteleva ja kisaava koira hyppää elämänsä aikana noin 32 000 (agility)hyppyä. Ei varmaankaan tarvitse olla ruudinkeksijä, että ymmärtää hyppytekniikan merkityksen tämän tiedon valossa. Jos nuo muutama kymmentuhatta hyppyä ovat kaikki vaikkapa vain vähän etupainoisia, voi vain kuvitella, minkälainen rasitus etupäälle siitä tulee vuosien saatossa. Onneksi ATT:lla muutkin ovat innostuneet aiheesta, ja oli puhetta, että Kaukosen Ulla voisi tulla meille jatkossa pari kertaa vuodessa vetämään kurssia ja tsekkaamaan koirakoiden edistystä. :)

************

Olin tänään katsomassa ykkösten kisoja ja tsemppaamassa kavereiden kisasuorituksia. Tahtoo päästä kisaamaan itsekin! Enää kuusi yötä kisoihin...Vöyri here we come! :) Bingleyn keinu alkaa olla melkein valmis...luulen että sitä pitää hioa vielä pääsiäisen kisojen jälkeenkin, mutta nyt se alkaa olla kuitenkin jo kisakunnossa. Vihdoin. :)  

2 kommenttia:

  1. Kivaa, tuutte vöyrille :) Siellä nähdään :)

    VastaaPoista
  2. Oli kiva nähdä ja kiitos tsempeistä! Vaikka mieluustihan sitä olisi näyttänyt, mitä osataan, eikä sitä mitä ei osata :DD Toivottavasti kesän mittaan nähdään myös niin, että sisko-Ruu on mukana :)

    VastaaPoista