14. heinäkuuta 2013

Yhdessä vaikka palavaan taloon


Olen jo pitkään puhunut, että olisi kiva viedä Bingley joskus luonnetestiin. Nyt se "haave" vihdoin toteutui, kun eilen osallistuimme Bingleyn kanssa Turun Seudun Mäyräkoirakerhon järjestämään luonnetestiin, jossa tuomareina toimivat  Jorma Lankinen ja Katri Leikola. Päivä oli oikein mielenkiintoinen, kiitos seurasta sekä kuvaamisesta Sirpa ja Elsi! Niin, ja Pia-kasvattajalle tietysti kiitos mahtavasta koirasta! :)
 
Bingley luultavasti kuvitteli tulleensa agilitykisoihin, koska valmistautuminen tapahtui aika samalla kaavalla lämppälenkkeineen kaikkineen. Olen vissiin kaavoihin kangistunut oli kyseessä sitten kisa tai testi. Bingley kävikin melko kierroksilla testin alkaessa, mikä toisaalta on sille luonteenomaista...piippausta ja haukahduksia, kun jotain toimintaa on tiedossa. Hauska yksityiskohta muuten, että kun kerroin Bingleyn nimen, naistuomari kysyi, että no onkos toinen koira sitten Darcy. ;) Juu, onhan se ja nuorin on neiti Lizzy. Miestuomari sen sijaan ei ollut yhtä inessä tässä nimiasiassa ja luulikin Bingleyä nartuksi. (Eikä muuten ole ensimmäinen tämän virhearvion tehnyt, niin miehekäs kuin Bingley omasta mielestään onkin...) Jossain vaiheessa testiä korjasin, että se on kyllä uros, ja sen jälkeen hän kovasti pahoitteli Bingleylle luulleensa sitä naiseksi. :D


Testin pisteet jakautuivat seuraavasti:
 
Toimintakyky: -1 pieni
Terävyys: +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: -1 haluton
Taistelutahto: +2 kohtuullinen
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton
Temperamentti: +3 vilkas
Kovuus: +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma
Yhteensä + 140 laukausvarma (156 - 16)


Luoksepäästävyydessä ei ollut mitään ongelmia, Bingley on avoin ihmisten kanssa ja osoitti sitä myös läpi testin, myös hyökkäysten jälkeen. Se ei kieri ja mielistele ihmisten edessä (paitsi harvojen spesiaali-ihmisten...), mutta jää nätisti siliteltäväksi ja käsiteltäväksi.
 
Taistelutahtoa mittaavassa osiossa kaikkia testiin osallistuneita koiria leikitettiin ensin kepillä, sitten tarvittaessa testaajien omalla lelulla ja sen jälkeen vasta sai ottaa oman lelun käyttöön, jos koira ei edellä mainituista syttynyt. Bingley ei päässyt keppiä pidemmälle, kuulemma saivat jo käsityksen taistelutahdosta sen perusteella. Bingley siis lähti leikkiin kepillä hyvin ensin mun kanssa, sitten myös ihan kivasti tuomarin kanssa, vaikka aina toikin keppiä uudelleen mulle, kun tuomari päästi otteesta. Ei sen taisteluote yhtä hyvä ollut kuin lelun kanssa, mutta olen tyytyväinen, että kuitenkin osoitti melko normaalia leikkimistä. Tosin kuten tuomari loppupuheenvuorossaan totesi, on leikkiminen Bingleyn kohdalla varmasti myös opittua ja varsinaista taistelutahtoa olisi saanut näkyä enemmän myös testin läpi. Riitti kuitenkin kuulemma hyvin arvosanaan +2.
 
Ensimmäisenä haasteena oli kelkka. Bingley meni aika nopeasti haukkumaan mun taakse, ja ehkä pienesti yllätyin, että Bingleyllä kesti jonkin aikaa ennen kuin uskalsi tulla tutustumaan kelkkaan.
 
Kelkasta siirryttiin hyökkäykseen/ryöstöön. Tämä oli yksi niistä osioista, joita oli kaikkein vaikein "ennustaa". Bingleyllä tosin on selkeästi vähemmän puolustustahtoa kuin Darcylla tai Lizzylläkään, joten sinänsä en yllättynyt, että Bingley lähinnä hämmentyi ja siirtyi mun taakseni tyyliin hoida sä pomona tää homma. Lopuksi tuomari totesikin, että "kaikkea muuta se yrittikin paitsi puolustaa sua". Eikä siten suositellut uhoamista nakkikioskilla...
 
Tämän jälkeen haalari ja tynnyri, jotka sujuivat mukavasti. Bingley reagoi, muttei paineistunut liiaksi.
 
Pimeässä huoneessa Bingley jäi joksikin aikaa ovelle miettimään, että mitäs tässä pitäisi tehdä. Itse olin hiljaa, mutta tuomarit vähän kutsuivat sitä, jolloin lähti liikkeelle. Siinä missä Lizzy ja Darcy nauttivat nenänsä käytöstä, ei Bingley juuri omistamaansa superaistia arvosta. Ja pimeässä huoneessa tuli kyseenalaistettua, onko se aisti edes niin hyvä. :D Bingley nimittäin kulki pariinkin otteeseen aivan mun vierestä huomaamatta, että istuin siinä. Lopulta pienen etsimisen jälkeen löydyin ja päästiin takaisin aurinkoon. Loppukommenteissa tuomari kertoi, että toimintakyky meni miinukselle sen vuoksi, että rohkeutta olisi saanut olla enemmän varsinkin tässä ja kelkkaosiossa.
 
Sitten oli aika jättää Binley seinähyökkäyksen kohteeksi, tässä osiossa kuulemma testataan nimenomaan koiran terävyyttä. Tuomari sanoi lopuksi, että Bingleyn käyttäytyminen tässä tuli heille yllätyksenä. Aikaisemmin kun se oli jättänyt puolustamisen täysin mun hommakseni, mutta nyt kun olikin yksin, se puolusti itseään lähes loppuun saakka. Hienoa myös, että palautui samantien ja oli kaveria hyökkääjän kanssa.
 
Lopuksi vielä laukauspelottomuus, Bingley ei lotkauttanut korvaansakaan kummallekaan laukaukselle...toisin kuin videon kuvaaja Elsi...videon kuva nimittäin heilahtaa ensimmäisen laukauksen aikana, koska kuulemma ei ollut osannut ennakoida laukausta tulevaksi tässä kohtaa. ;)
 
 
 
Tuttu Bingley nähtiin tehtissä, eikä mitään suurempia yllätyksiä tullut. Vaikka toimintakyky jäikin pisteissä miinukselle, pidän Bingleyä hyvin toimivana ja reippaana koirana arjessa ja se on tietysti tärkeintä. Sen kanssa mihinkään tilanteisiin tai paikkoihin menemistä ei tarvitse jännittää. Mukavalta tuntui myös, että tämä meidän yhteistyömme ja molemminpuolinen luottamuksemme tuli ilmi myös testissä. Loppupuheenvuorossa tuomari totesi, että Bingley selvästi hakee monissa jännittävissä tilanteissa tukea minulta. Vilkaisee minua, kysyy miten nyt toimitaan. Sitä se tekee usein arjessakin. Tuntuu aika hienolta olla koiran luottamuksen kohteena, toivottavasti osaisin aina olla myös sen luottamuksen arvoinen. Jäi mieleen tuomarin kommentti, että "sun kanssa se kävelisi vaikka palavaan taloon". Sinne meidän ei toivottavasti koskaan tarvitse kävellä, mutta toivottavasti edessä on vielä paljon seikkailuja, joihin voimme yhdessä kävellä...tai juosta ja liitää.
 
 

1 kommentti:

  1. Hieno Bingley! Mua vieläkin naurattaa kuvaajan laukauskokemattomuus :D
    -Elsi

    VastaaPoista